Min EDB ERFARING m.v. gennem 50-60 ÅR:
(Erfaring er et stort ord så erstat det med BRUG)

                                                                                                            Der er en lang vej til målet

                                                                                                        Den lange vej mod ?
1940'erne:

Ja, i skolen startede vi med en kugleramme for at lære at regne - ja også en lille tavle hvor vi med kridt skrev tal og lærte 'at lægge sammen og trække fra'. Senere fik jeg en regnestok, men det var ikke lige noget for mig - vi havde jo lært at regne i hovedet  eller på papir med en Viking no.5 blyant.
Mekanik har altid interesseret mig. Tekno legetøj i barndomsårene, hvor man kunne skrue ting sammen og bygge et hus eller en bro. Juleaften 1942 fik jeg en dampmaskine af mine forældre (det var under krigen og sikkert den sidste eksportvare fra Nürnberg).  Spændende legetøj, som jeg koblede sammen med de medfølgende små maskiner, som så kunne dreje rundt. Vand skulle der på kedlen og sprittabletter til at fyre med.
Jeg var dybt betaget...... men 2.juledag sprang kedlen i luften  på grund af vandmangel og jeg græd mange tårer for den kunne ikke repareres, og så var det sket med min blikmaskine.

To år senere fik jeg en spillemaskine af mine bedsteforældre, som havde arvet den fra en gammel tante. Den var produceret i Schweitz og kommet til Danmark i 1860 (toldstemplet i bunden  afslører at Christian den IX var konge) og solgt fra en musikforretning F.Thomsen i St.Kongensgade 21 i København.
Den var i en smuk trækasse med indlagte motiver og skulle trækkes op med et håndtag, så valsen med piggene kunne dreje rundt. Efter hver melodi flytter valsen sig lidt og så kom en ny melodi. Selv Champagnegaloppen af H.C.Lumbye indgår i det klassiske valg af 8 melodier. Igen vildt duperet over teknikken med den roterende valse fyldt med pigge og en kam, de stødte på og så spillede den en køn melodi. Hvordan man undgik at den blandede tonerne står stadig som et mysterium idag, hvor den har en hædersplads i min stue og bliver trukket op nu og da og fylder rummet med vellyd som snart er 150 år gammel. Det var sandelig datidens grammofon.

I 1947 fik jeg min første rejsegrammofon og købte mine 78'ere på Østerbro i en forretning, som også havde brugte plader. Det var ikke nok for min tekniske videbegærlighed, nej.... B & O havde produceret en kæmpetung spole-båndoptager, som jeg købte brugt. Den benyttede stålbånd og havde også en mikrofon og på sin vis transportabel, hvis man havde kræfter nok til at bære den. Den fungerede med radiorør. Stålbåndet havde det med at knække over og så måtte man købe et nyt og det var dyrt.

1950'erne:

Så blev jeg kontorelev på Atlas og lærte at betjene en 'svinger' - først den hånddrevne fra svenske Addo, senere den elektriske fra samme firma. Hold da op...hvor kunne jeg regne hurtigt nu. Multiplikation var 'med uret' og så flytte et hak for tiere o.s.v. Division skete 'mod uret' og indstilling af tal ved at flytte små metaldimser.
Jeg har stadig en fra Grimme Natalis i Braunsweig fra omkring 1920 og den fungerer stadig fint.
Så brugte jeg en Addo-X med springvogn til mit afbetalingsbogholderi med kontokort som input og en bagved liggende journal og karbonpapir imellem. Ellers brugte vi Swiss bogholderimaskine også med store kontokort og journal til Hovedbogholderiet på Atlas. Lønsedler var stadig med håndskrift skrevet med de 'nye kuglepenne'. Atlas var dog fremsynet lidt senere - se hvad jeg fandt på nettet.
 
Nu nærmede først ADB alderen så EDB alderen sig og da jeg boede i Sverige i 1957 tog jeg et Hermods Kurs (Brevkursus som var meget populært i det store lange land, hvor man kunne læse til næsten alt) i administrativ databehandling, som beskrevet på forsiden. Så var min interesse vakt !

1960'erne:

Men der gik nogle år før jeg rigtig kom i kontakt med EDB medier. Igennem 60'erne brugte vi stadig elektriske bogførings- og regnemaskiner og OCR-maskiner, som blot skrev tal på en papirstrimmel med en slags kodning.
Alle strimlerne sendte vi fra mejeribranchen op til Landbrugets EDB Centraler i Århus hvor de blev indlæst ved hjælp af et hulkort, behandlet på deres maskiner, som kun operatørerne havde adgang til, og så modtog vi mælkeafregningerne til landmanden med posten. Det var i midten af 60'erne - før havde vi lavet afregningerne i hånden og som alle idag ved var mejeribestyrere 'tal-genier' og blev benyttet som revisorer i det dengang kendte PA-revision. Senere brugte vi papir-kodebåndsmaskiner til den samme registrering og der var fejlretning mulig med en speciel tast, som udfyldte alle 7 mulige huller.

1970'erne:

Nu begyndte der at ske 'ting og sager' for jeg blev ansat i Nordisk Fjer, som på mange områder var forud for deres tid. I 1971 havde de skiftet hulkortene ud med papir-kodebånd først 7 kanals så 9 kanals. De samarbejde med SPS servicebureau på Howitsvej på Frederiksberg, som var foregangsmænd for EDB i Danmark.
Jeg var nu regnskabschef på Centerfill A/S (Nordisk Fjer A/S) i Middelfart som producerede dyner, hovedpuder og skånemadrasser med syntetisk fyld og syede sengelinned af stoffer fra Nordisk Tekstil Væveri i Odense og Århus.
Der var IC-fibre fra England, som blev brugt og derfor var produkterne vaskbare.
Fabrikken var ny og der var derfor plads til nye administrative maskiner. Se bare hvordan det foregik:


 


Disse sider stammer fra PENNEFJEREN 3.1972 og Fyns Stifttidende 14.12.1971.
Som de første i Danmark overførte vi hver eftermiddag ved 15-tiden og via en almindelig telefon samt et modem dagens input fra alle administrative områder til SPS i København og et kvarter senere kom det behandlede materiale tilbage med hele 1200 baud i minuttet. DET VIRKEDE BARE...........
Ved hver måneds afslutning kom Postvæsenet med 3 store magnetbåndsruller, som blev koblet til printerne og kontoudtog 'sprøjtede' ud på 6 sprog.
Jeg havde ansvar for Centerfill's danske, svenske, norske og svejtsiske firmaer og modtog deres data hver uge incl. deres kassekladder til bogholderiet.   
De udenlandske selskaber besøgte jeg 2-3 gange om året - især Centerfill AG i Zürich var noget af en oplevelse med Sep Koller som leder og hans kontordame fra Tessin området med deres forskellige dialekter af svejtser-tysk. I Oslo var det Ole Haga, som jeg besøgte flere gange, og Hälsingborg selskabet blev betjent af en dansker som hed Albrektsen fra Frederiksberg.


1980'erne og 1990'erne:

EDB systemerne på Sekura, hos Haudal og på mejeriet er beskrevet i teksten på forsiden.

Først tæt på min pensionering anskaffede jeg en computer til hjemmebrug. Den første var med en IBM 8086 processor og 20 MB harddisk og  IBM DOS 3.3 som styresystem med en sort/hvid 12" skærm og matrixprinter alt indkøbt hos BFC-Data. Det kostede omkring kr.9.000 - JEG VAR IGANG.
Så fulgte DOS 4.0, 5.0 og 6.0 inden Windows 3.1 dukkede op. Nu blev computeren udskiftet med en 80286 - senere 80386 og 80486 og jeg kørte Windows 3.11 for Workgroups. Det blev mere og mere spændende og hundedyrt, for jeg ville gerne have det nyeste udstyr, hvad der ikke var lige let.

Så startede jeg abonnement på ALT OM DATA for at 'blive klogere' på hvad der var i vente, for nu gik det bare rigtig hurtigt.
Min første Pentium computer kørte Windows 95 og jeg var super-lykkelig også for min HP DeskJet 510 (sort) og mine mange nye programmer, herunder Super-Calc (SC5), som jeg lavede (og stadig gør) mine regneark med.

Så fulgte Windows 98, hvor jeg følte en helt ny epoke startede. Den irriterede samtidig med den nok så velkendte meddelelse om 'at du har begået en ulovlig handling og Windows lukker'

Jeg fik hver måned nye CD-skiver fra Alt om Data og de skulle prøves og ofte gik det galt. Jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg har måttet geninstallere Windows 98, men det var mange. Siden 'flirtede' jeg lidt med Windows ME og 2000, men forlod begge ret hurtigt.

CD-Rom drev og senere DVD drev måtte jeg anskaffe hyppigt  for at følge med i hastighed og andet tilbehør, som Easy Photo Reader og Modem  skulle købes for at jeg ikke 'kom bagerst i køen'. 

                                                                                                        Ofte gik der kat i det !

                                                                                                               Bøvl nu og da !

                                                                                                       Godt man kan styre sig !

2000'erne:

I november 2005 arbejder jeg med 4 computere:

Ældst: Købt brugt 250 Mhz-128 MB ram og den har en ældre 15" skærm ImageQuist QV790 og som styresystem Knoppix 3.6 som er et tysk Linux distro. Den har en HD på 6 GB og 2 CD-rom drev + A-drev. Tilsluttet 2 højttalere og Microsoft trådløs mus. Den har et V90 modem og kører TDC-basis (16101) som jeg bruger meget lidt. Den har ingen USB og bruges derfor kun til ren linux-nostalgi.

Næst-ældst: Købt ny en RCC computer 500 Mhz - 256 MB ram med Mitac 15" fladskærm og som styresystem Mandrakelinux 10.2 købt hos Linuxpusher.dk for kr.70 (1 DVD). HD på 17 GB  med ASUS 40x CDrom og LG-DVD-drev + Floppy drev. 2 USB 1.1 udvidet med 4-blok. Printer HP DeskJet 690C og 2 højttalere, Typhon optisk mus samt en scanner Microtek Scanmaker II. TV-kort indbygget.
Jeg bruger bredbånd 1024/128 på denne og jeg koder min HJEMMESIDE med Mozilla Composer her (gjorde).

Næst-nyeste:Packard Bell 2500 Mhz - 768 MB DDR sdram og ny 19" Medion skærm (fra Aldi)  med Windows XP/SP2 som styresystem. HD1 den oprindelige på 40 GB - HD2 tilkøbt 160 GB hvor jeg nu har lagt Mandriva 2005 Ltd. Edition styresystem samt flytbar HD Maxtor på 80 GB til backup m.v. 2 DVD interne drev og 1 externt. USB 2.0 udvidet med 4 blok. 2 højttalere, Logitech MX-1000 Laser mus, Plustek Dias skanner, HP psc 1100 all-in-one samt LCD TV-box og tilkoblet VCR-video med forbindelse via NorthQ konverter. Bredbånd omskiftes fra/til Linux/XP på 3 computere.

Når jeg booter op starter Mandriva-2007 Linux og jeg kan så vælge om jeg vil fortsætte med Linux eller gå til Windows, hvor jeg nu kører Vista RC1 Ultimate. Denne form for dual-boot fungerer fint.

Desuden har jeg stadig en 80386 og en 80486 computer med tilhørende 12" IBM skærme, som begge fungerer som 'museumsobjekter'.
I stor udstrækning installerer jeg ny hardware i maskinerne, som jeg gerne åbner og vedligeholder. 

                                                                                                                        Jeg 'knoklede'

Mit næste ønske er en BÆRBAR MEDION 17" MD 95500 med TV-tilslutning .

NYESTE: Det sidste lykkedes gennem http://www.dba.dk hvor der i Esbjerg var en til salg (stort set ubrugt) og den fik jeg fat i til rimelig pris. Jeg har nu købt lidt extra udstyr til den - nemlig et ext. A-drev, 10-tals tastatur og div. USB kabler og det hele fungerer nu både på bredbånd, alm.fastnet og via mobiltelefon, ligesom andre af mine externe enheder kan tilkobles ved behov.
Som backup til denne bruger jeg en Maxtor extern på 120 GB.

                                                                 
Endelig er alle ønsker opfyldt og det bliver svært at finde på noget nyt.

Og - dog. I maj 2006 fravalgte jeg min bredbåndsløsning fra TDC/DLG som nu var reduceret til 512/128 til kr.299,- pr.måned og fik sat en trådløs antenne/radio op på huset - tilsluttet Vestdjursnet.dk TIL KR.99,- PR.MÅNED og  nok svinger forbindelsen lidt, men jeg er ofte oppe på 2048/512 og højere - helt op til 4000/2000 - altså mindst 4 gange hurtigere til 1/3 af prisen ! Det er en forening med p.t. 450 medlemmer.

Jeg har så købt en JENSEN Router og koblet alle 3 maskiner op på den.

I juni 2006 gik jeg på opdagelse i MSN og fandt SPACES interessant. Det har 1000'vis af danskere fundet ud af og lagt deres meget forskellige indlæg ind som 'små hjemmesider' med blogs, fotos m.v.

Jeg kunne ikke dy' mig, jeg ville osse prøve. Som tænkt - så gjort ! Ved en fejl fik jeg oprettet 2 spaces (RUM) derude, men det gør ikke noget, for det ene bruger jeg til min hobby SLÆGTSFORSKNING og det andet til ALT ANDET.

Se her er de: http://spaces.msn.com/bentsture/    og  http://spaces.msn.com/bent-sture/

Jeg har lagt en masse fotos derud og et par indlæg, så nu må vi se hvad det udarter sig til ?

I maj 2006 købte jeg hos Microsoft (for kr.150) Vista Beta, som jeg installerede på min stationære Packard Bell med det resultat at min XP og min Linux blev ødelagt. Jeg droppede så Vista og geninstallerede såvel XP som Mandriva Linux 2005.

I oktober 2006 lå der i postkassen en ny Vista, nemlig RC1 (Bill Gates fortrød nok det skidt han han sendt først og kompenserede med en ny DVD både i 32 og 64 udgave). Så var min nysgerrighed stor nok til at jeg lagde 32 bit udgaven ind påny. HURRA - den virkede, men ødelagde som forventet min XP - det står tydeligt i betingelserne. Nu kører jeg VISTA RC1 med nogenlunde success (visse programmer virker ikke) på min computer, hvor jeg ult.oktober købte (kr.90) den nye Mandriva 2007, som jeg starter op med og derfra vælger om jeg vil køre Linux eller Vista. Det virker fint nok med dette dual-boot fra Linux.
                                                                                                                            'Bill Gates
Da jeg installerede Vista omdøbtes mit oprindelige c:/ drev (på 40 GB) til d:/ og vice versa, så mit 'nye' c:/ drev (160 GB) partitionerede jeg ved Linux installationen til 6 partitioner på Linux (ialt 60 GB) og slutteligen 100 GB til Vista. Det gør det muligt i Linux at overføre visse filer fra Vista til Linux (billeder og videofilm m.fl.) men ikke omvendt. Jeg har lagt Free AVG  Antivirus ind (den nye 7.5) og det accepterer Vista, og jeg kan modtage og sende e-mail i den nye Windows Mail men nu bruger jeg i stedet for IncrediMail, som er meget sjovere.

Ved hjælp af Total Commander kan jeg kopiere filer over fra min 'gamle' XP til Vista - osse fra mit externe Maxtor drev (80 GB), men det er endnu ikke lykkedes at kunne opstarte XP, selv om jeg har tilgang til alle filerne ! På den måde har jeg kunnet flytte selv gamle DOS og Windows 95 og 98 programmer, så de kan kører fra Vista.

Nu er jeg spændt på hvad der vil ske, når min Vista Ultimate (den dyreste af 4) udløber 1.juli 2007. Bill må da stadig føle et vist ansvar for mig og alle de andre 'testpiloter' ?

Juli 2007: Der skete selvfølgelig ikke noget -
Bill Gates har glemt mig - så jeg geninstallerede Mandriva Linux 2007 Dl.Edition i586 + x86_64 i dualboot med min XP Home på den stationære.
                                                                                                                    Heksen sender jeg efter ham !

For at komme over den 'store skuffelse' med ham BILL GATES, der var for nærig over for 'gamle testpiloter' så havde ALDI den 6.juni en bærbar MD98300 til salg. Belært af erfaring mødte jeg op kl. 8.45 som nr.6 i køen og 'JEG FIK DYRET' - ja altså jeg måtte betale for den. Den kører Vista Premium og har 120 GB HD og 1 GB ram (der har jeg senere lagt yderligere 1 GB i, da den blev presset op på over 90 % og nu pendler den omkring 30-50%) og den virker meget fin og jeg har kunnet extra tilslutte min mobiltelefon - Nokia 6300 -  via USB kabel så jeg kan gå online hvor som helst via GRPS.

Samtidig benytter jeg SKYPE og det er en fornøjelse at tale GRATIS med min datter i den anden ende af byen og min søn fra et par steder i øst- eller vest Europa og samtidig SE dem. Jeg har opfordret mine venner - de 2 nonner i Adelaide, Australien - til at komme på Skype, så kan vi ses igen ! Bare de nu husker tidsforskellen på 11 timer ?
Skype er bare genial - jeg er også blevet kontaktet af et par damer i Shanghai og en i Tyskland, som bare ville snakke ?  Førstnævnte talte mest kinesisk og det er ikke just det jeg er bedst til ! Tyskeren ville vide hvor gammel jeg var (dating, kanske ?) og da jeg sagde 97 år, så forsvandt hun flux ! Det var kineserpigerne dog for høflige til at spørge om, eller de kunne måske bare ikke formulere det ?
                                                                                                                    Kinesere eller tyskere ?

Hvad skal man dog med fastnet telefon - jeg har derfor opsagt det, og vil nøjes med mobil- og computertelefoni fremover.

Nåh' ja - I oktober 2007 trængte min stationære PC med  XP Home, Mandriva Linux m.m.m. til at komme lidt i baggrunden, så jeg investerede i en ny Packard Bell IXTREMEMEJ9422 stationær med Intel Core 2 Duo, GeForce8500GT,2 GB ram,500 GB Sata, Digital TV-tuner, som virkelig 'sparker røv'. Den kører Vista Home Premium og har en underscore på 4,1 (ram), mens processor og grafik ligger på 4,9, spilgrafik 5,2 og HD 5,9. Det er lidt af en 'monstermaskine', som jeg glæder mig til at udforske ! - Måske kan jeg ændre den til en triple-boot ved at overføre harddiskene fra den gamle PB-computer ?

Der er 'legetøj' til lang tid i den maskine, som allerede nu på den tilsluttede (gamle) 19" fladskærm viser jordbaseret digitalt TV (DR,DR2 og TV2) perfekt ved hjælp af det indbyggede tv-kort og Microsoft Media Center. Den kører SKYPE (se ovenfor) med et gammelt Logitech web-cam og en gammel microfon og et par gamle højttalere. Nyt og gammelt i skøn forening - det duer bare ! Kors hvor er det sjovt som pensionist stadig at kunne lege som et barn !

Den 8.december 2007 lagde jeg Ubuntu-linux ind på den 'slæbbare' efter at have hentet den gratis ned og brændt en CD med ca. 700 MB på. Det lykkedes efter et par gange at installere dette virtuelle OS. Når jeg starter computeren op kommer der en MBR, som giver mig valgmuligheder mellem XP Home og Ubuntu. FLOT....og så vælger jeg bare hvilket OS, jeg ønsker.
Ubuntu har jeg netop opdateret med 145 pakker og det bliver spændende, hvad det udvikler sig til.  Jeg har lagt Ubuntu ind på 3.partition på den externe HD, for ikke at blande dette OS ind på XP's HD. Det fungerer tilsyneladende godt. På de 2 første partitioner ligger mine sikkerhedskopier fra hhv. den 'slæbbare' og den stationære.  Da den ext.HD er på 320 GB - er der rigeligt med plads.

Ubuntu bruger Firefox, som er væsentligt hurtigere end IE7 og har et bedre udseende på de sider, jeg bruger. Jeg kan hente visse filtyper ind i Ubuntu fra min XP, f.ex. fotos og film og kan se indholdet i hele min XP konfiguration (det modsatte er ikke muligt).
Nu har jeg arbejdet med Ubuntu i 3 dage og installeret flere spændende programmer, bl.a.nogle spil, som jeg kender fra Mandriva Linux....det udvikler sig rigtig godt.

        Huskekage
                                                                                                                                                                    Jeg ka' bare !

Nå' - nu i november 2009 - er det på tide at gøre STATUS - fordi der er sket så meget siden sidste 'opdatering'.  Jeg flyttede til Aalborg september 2008 og indrettede et 'computerrum'. PackardBell computeren fik barnebarnet Alexander forleden dag.
I 'rummet' er nu den 4 år gamle 'slæbbare' Medion med XP og en etårig bærbar Medion med Vista og en ½-år gammel stationær Medion også med Vista med 1 TB HD og 4 GB ram. Den suppleres med 'indbygget' extern HD på 320 GB og er min daglige PC til opdatering af hjemmeside plus alt andet, som sker i dagligdagen.

I stuen har jeg ved indflytningen købt en 40" Samsung fladskærm - 4 cm bred - med HDMI i 1080HD og USB-stik. Den bærbare var indtil den 22.oktober tilknyttet TV'et....men så kom Windows 7 !.........så jeg købte - på premieredagen - en Acer Aspire R3610 - fylder kun 18x18x3 cm - med Win 7 og 500 GB HD / 4 GB ram - trådløst mini tastatur og mus, som nu er kombineret med TV'et....og dermed kan styres fra sofaen !

                                                                                                                        

Slut

Til toppen

Til forsiden